בימי האייטיז העליזים, כשלהיטי פופ הורכבו ממלודיות כובשות, יצאו גם שני שירים ממחנה הצמד וואהם! שהפכו מאז לקלאסיקות. והנה, שנים לאחר מכן – וכשהזמר בהם כבר לא איתנו – הם יוצאים מחדש ומציתים שוב את הקסם של תרבות הפופ של הימים בהם כתפיות היו ה-דבר באופנה ואנשים עמדו בתור במספרות כדי לחמצן את שיערם. התקליטונים האלו, CARELESS WHISPER ו-LAST CHRISTMAS חוזרים לאור הזרקורים, ומציעים גם למעריצים ותיקים וגם למאזינים חדשים הזדמנות חדשה לחוות את הקסם של וואהם! אז אנחנו, בגיורא תקליטים, יצאנו לבדוק מה הסיפור שמסתתר מאחורי כל אחד משני שירים אלו

WHAM!
ג'ורג' מייקל ואנדרו רידג'לי - הצמד וואהם מימי האייטיז העליזים

נתחיל מ-CARELESS WHISPER, שבארצנו הוא תורגם מיד ל”לחישה פזיזה” והושמע בכל מסיבת נעורים – אם בסלון הבית או במועדון. אז בניגוד לאמונה הרווחת, השיר הזה לא התבסס על אירוע ממשי בחיי ההיכרויות של הזמר ג’ורג’ מייקל בתיכון, אלא הוא חשב על כל העניין כשהיה בן 17 ועלה לאוטובוס לעבודתו כסדרן בקולנוע. אז ההשראה פגעה בו. לפעמים אין על נסיעה באוטובוס כדי לכתוב תקליטון לוהט, נכון?

ג’ורג’ מייקל טען שהוא קיבל יותר מחמאות על כתיבת תפקיד סולו הסקסופון בתחילת השיר מאשר על כל דבר אחר שכתב אי פעם. את צלילי כלי הנשיפה הברורים ניגן סטיב גרגורי, שלא היה הראשון לנסות את כישרונו פה. עשרה נגני סקסופון שונים ניסו לעשות את הסולו לפני שגרגורי מצא את הצליל שמייקל חיפש. אחד האתגרים היה לקבל כל כך הרבה צלילים בנשימה אחת. זה הושג כאשר טכנאי ההקלטה האט את ההקלטה באולפן כשהקליט את הסולו של גרגורי. כשהשמיע את הטייפ במהירות רגילה, מייקל היה מאושר מהתוצאה ומיהר לאשר את אחד מסולואי הסקסופון המפורסמים ביותר במוזיקה הפופולרית.

אמנם השיר הזה יצא בתקליט של וואהם! ששמו MAKE IT BIG, אך הוא גם יצא כתקליטון סולו של ג’ורג’ מייקל. הדבר גרם לשמועות שהצמד המצליח מתפרק, אבל מייקל הפריך את זה באומרו שהוא רוצה קריירת סולו כדי להוציא תקליטי נשמה תוך שמירה על תפוקת הפופ שלו עם חברו לצמד, אנדרו רידג’לי. אז “לחישה פזיזה” היה להיט אדיר, שביסס את מייקל ככוכב סולו אך גם סיפק תשלום נחמד מאד לרידג’לי, שקיבל מחצית מהקרדיט לכתיבת השיר.

כך רידג’לי כתב בספרו: ” רעיון אחד מסוים שהמצאתי, רגע לפני שעברתי לפקהאם, נראה לי שעורר עצב, מרמז על מנגינה עגמומית ומקצב איטי. ימים לאחר מכן, יוגי (כינוי החיבה של ג’ורג’ מייקל) הגיע וניגנתי לו את זה. ‘מה אתה חושב לעשות מזה?’ אמרתי ועבדתי על האקורדים. הוא הביט בי, קצת מופתע. ‘אוי אלוהים, אנדי. זה הולך להיות מושלם עם רעיון שהסתובב לי בראש! נגן את זה שוב…’ המשכתי לנגן את האקורדים, יוגי שר את מה שלימים יהפוך להיות מנגינת הסקסופון ב’לחישה פזיזה’. דרך צירוף מקרים יוצא דופן, הרעיונות הנפרדים שלנו השלימו זה את זה בצורה מושלמת. אני לא יודע אם הוא כבר דמיין את המנגינה שלו עובדת בדיוק באותו קצב כמו שלי, אבל נראה שזה מתאים לשיר ואז שנינו הנחנו את היסודות. לאט לאט הבנו את מהלכי הבתים, הפזמונים, המילים וניואנסים אחרים במהלך החודשים הקרובים. ההתקדמות המינורית הציעה ליריקה חדורת רגש וחרטה, ולכן יוגי החליט לצייר בה חוויה מגיל ההתבגרות. הסיפור שהוא יצר על מאהב בוגד, מכוסה באשמה, קיבל השראה מרגשות שנבעו מכך שבגד מאחורי גב חברתו, הלן טיי, שנה קודם לכן. בעוד שליוגי לא היו חברות רציניות מאז רומן הקיץ שלו עם לסלי בשנת 1978, היה לו משהו עם הלן, בחורה גבוהה עם מבטים אקזוטיים – אמא שלה הייתה שוודית ואביה היה מדרום מזרח אסיה. יוגי אפילו הציג אותה בפני אמו. זה לא היה משהו שצריך להקל בו ראש. בזמנו שנינו ידענו שהמילים שהוא שם בשיר היו מעט קלישאתיות. ג’ורג’ הקליט פה את יצירת המופת הראשונה שלו ואף אחד לא היה מרוצה מזה יותר ממני. זה היה שיר שכתבנו ביחד. בעקבות פטירתו הוצע שג’ורג’ נתן לי קרדיט בשיר כאקט של נדיבות, והמשמעות הייתה שלא יכולתי לעזור לו בכתיבה. מובן מאליו כשזה הגיע לכישרון מוזיקלי, ג’ורג’ היה בליגה אחרת לגמרי מבחינתי, אבל באותם ימים ראשונים הקפצנו רעיונות אחד מהשני אפילו בלי לדעת שאנחנו עושים את זה”.

כמה גרסאות שונות של השיר הזה הוקלטו. הגרסה הראשונה הוקלטה עבור התקליט של וואהם! אבל ג’ורג’ מייקל גם הקליט אותו בנפרד להוצאתו כתקליטון. לפני היציאה לסיבוב הופעות עם וואהם! כדי לשווק את התקליט, מייקל טס לאלבמה עם המפיק הידוע, ג’רי וקסלר, שם הם הקליטו את השיר באולפני MUSCLE SHOALS SOUND – אותו מקום שממנו יצאו בסיקסטיז ובסבנטיז תקליטים חשובים ביותר. לאחר מכן, מייקל הקליט את השיר באולפני SARM במערב לונדון. זו הייתה הגרסה שיצאה כתקליטון, באמצע 1984.

אז מה נמצא בהוצאה המחודשת של השיר הזה על גבי תקליטון? קודם כל, את השיר המקורי בצליל משופר. כמו כן, תמצאו גרסה ארוכה יותר של השיר וגם ביצוע בהופעה חיה במדיסון סקוור גארדן בניו יורק. ויש גם גרסה אינסטרומנטלית לאלו שרוצים להתרפק על העיבוד וההפקה מבלי שג’ורג’ מייקל ישיר להם באותו רגע. בקיצור – כולם יקבלו פה את מבוקשם.

מכאן נעבור לאחד משירי חג המולד הטובים יותר לטעמנו. זה השיר LAST CHRISTMAS שיצא על גבי תקליטון בסוף שנת 1984. שוב אנחנו פה עם שיר איטי וכובש שמקפל בתוכו רגשות עגמומיים מענייני אהבה. בבסיסו, זה שיר על שברון לב. המילים מתארות בגידה רומנטית בתקופת החגים, בניגוד לשמחה הקשורה בדרך כלל לחג המולד. שורות כמו “בחג המולד האחרון, נתתי לך את הלב שלי / אבל כבר למחרת, נתת אותו למישהו אחר” מדגישות את החריפות של אהבה נכזבת. עם זאת, השיר נושא גם מסר של חוסן ותקווה עם “השנה, כדי להציל אותי מדמעות, אני אתן את זה למישהי מיוחדת” (אנחנו מתרגמים את זה פה בלשון נקבה, כי ג’ורג’ מייקל טרם יצא אז מהארון והמעריצות הרבות היו בטוחות שהשיר נכתב במיוחד בשבילן, כן?). הדואליות הזו – של כאב יחד עם תקווה – הופכת את השיר לשיר חג מולד מיוחד.

אנדרו רידג’לי בספרו: “השיר החל את חייו אחר צהריים אחד בשנת 1984 בבית ההורים של ג’ורג’… ‘אני חייב ללכת’, הוא אמר, ניתר מהספה ונעלם למעלה מעל שעה. כשהוא חזר, הוא חייך בגאווה. ‘לעזאזל, אנדי,’ הוא אמר, ‘עלה למעלה, אתה חייב לשמוע את זה…’ והוא היה נרגש, מודע לכך שהוא הלחין משהו מיוחד. זה בסופו של דבר התגלגל לתוך הבלדה חבולת הלב שהפכה מאוחר יותר לתקליטון חג המולד הגדול ביותר שלא הגיע למקום הראשון. אלוהים, הנתון הזה עצבן אותו. למרות הצלחתו המתמשכת של השיר, הכישלון של התקליטון להפיל את תקליטון צדקה של באנד אייד באותה שנה הרגיז אותו מאד (למרות שג’ורג’ מייקל שר גם בתקליטון הצדקה ההוא – גיורא תקליטים). אבל כשישבנו בחדר השינה שלו באותו יום, הקשבתי להקלטה הבסיסית שהוקלטה עם הסינטיסייזר שלו. ג’ורג’ כבש רגש פעימות הלב של חג המולד, ממסגר את המילים שלו בתוך הכאב של רומן שבור. הייתי צריך להקשיב רק פעם אחת להקלטה הזו שלו כדי להבין שמדובר פה בלהיט ענק. זמן קצר לאחר ההקלטה של התקליט MAKE IT BIG קבענו תאריך יציאה של התקליטון לדצמבר וחיכנו בציפייה. אנשים כמו להקת סלייד וג’ון לנון כבר הראו שאם אתה מסוגל לכתוב תקליטון חג מולד נהדר, יש לו את כל הסיכויים להפוך לשיר מועדף רב שנתי. ג’ורג’ ואני החלטנו לתרום את הרווחים מהתקליטון לאותה מטרה של לייב אייד – להאכיל את העולם. אבל התקליטון שלנו, עם EVERYTHING SHE WANTS בצדו השני, נשאר רק במקום השני במצעד למשך 13 שבועות מבלי להגיע לפסגה. אשקר אם אגיד שג’ורג’ ואני לא היו קצת מסוכסכים לגבי זה. כמובן ששמחנו שבאנד אייד גייס כל כך הרבה כסף עבור ניסיון לפתור את הרעב באתיופיה, אבל הייתה גם אכזבה. הגעה למקום הראשון הייתה באמת חשובה לג’ורג’…”

אז מה אנחנו מקבלים בהוצאת התקליטון המחודשת? קודם כל, את השיר המקורי. אחריו את השיר בעריכה שונה שנקרא PUDDING MIX. רוצים את השיר בהופעה חיה? יש גם יש – בהופעה מוומבלי ארינה משנת 2006 ויש גם גרסה אינסטרומנטלית בה תוכלו לשיר אתם, בקולכם הנהדר, את צלילי השיר שיצא בתקליטון, הגיע בזמנו “רק” למקום השני אבל בשבילנו הוא מקום ראשון.

השארת תגובה